Ajankohtaista

17.10.2018 15.05

Vuokrapatjat puhtaaksi ja infektiot kuriin!

Painehaavapatja koostuu ilmalla täytetyistä kammioista, joista muutama kerrallaan täyttyy ja tyhjenee. Tämä järjestelmä ehkäisee makuuhaavoja ja on tarkoitettu helpottamaan niiden henkilöiden oloa, jotka joutuvat oleskelemaan vuoteessa esim. sairauden vuoksi pidempiä aikoja.

Painehaavapatjan puhdistukseen liittyy tiettyjä riskejä sen onteloisen rakenteen takia. Mikrobit jäävät helposti onteloiden väliin muhimaan ja lisääntymään. Puhdistus on monimutkainen prosessi, ja monet yksiköt ovatkin ulkoistaneet puhdistuksen. Suomessa toimii myös patjoja vuokraavia yrityksiä, jotka hoitavat patjan noudon, puhdistuksen ja palautuksen kokonaispalveluna.

Alalta puuttuvat ns. hyvät käytännöt, joissa kerrottaisiin minimivaatimukset, joilla ehkäistään infektioiden leviämistä palveluntarjoajan toimesta. Nyt asiaan on tulossa ratkaisu – tästä aiotaan kirjoittaa kansallinen standardi, johon hyvät käytännöt kootaan. Asiasta tehtiin periaatepäätös YTL:n järjestämässä infotilaisuudessa 16.10.2018.

Kansallinen standardi parantaisi asiakkaan turvallisuutta ja antaisi patjojen vuokraajille hyvän työkalun, johon he voisivat viitata hankintoja tehdessään. Vuokraajat puolestaan voisivat ilmoittaa noudattavansa standardia, ja sitä kautta osoittaa, että infektioriskinhallinta on heillä hyvin hoidettu. Lisäksi standardi loisi vuokraajalle viitekehyksen, jolla voi varmistua oman toimintansa täyttävän vuokraajien hygieniavaatimukset.

Standardi kirjoitetaan työryhmässä, johon haetaan parhaillaan asiantuntijoita. Tarkoitus on saada ryhmään hyvä edustus eri sidosryhmistä. Jos kiinnostuit aiheesta, ilmoittaudu mukaan!

----------------------

Yhteinen Toimialaliitto ry on yksi Suomen Standardisoimisliiton toimialayhteisöistä. YTL huolehtii mm. lääkinnällisiä laitteita koskevien standardien koordinoinnista Suomessa. Toimialueeseemme kuuluu mm. apuvälineiden standardisointi.

Lisätietoja: suvi.pasanen at ytl.fi


Palaa otsikoihin