Ajankohtaista

29.8.2018 13.42

Käsihygienia hallintaan työpaikalla

Standardisointityöryhmän tutkimuksen mukaan 1.8 M potilasta maailmassa saa vuosittain sairaalainfektion. Suuri osa infektioista voitaisiin estää suhteellisen yksinkertaisella toimenpiteellä - hyvällä käsihygienialla.

Kansainvälisessä standardisoimisjärjestö ISOssa on hyväksytty aloite, joka koskee terveydenhuolto-organisaatioiden käsihygieniakäytännöjä. Parhaillaan ISO hakee asiantuntijoita kirjoittamaan standardia. Myös suomalaisilla on mahdollisuus osallistua tähän työhön. Standardi on tarkoitus julkaista vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vaikka standardi on tarkoitettu erityisesti terveysorganisaatioiden käyttöön, standardista on hyötyä myös esim. elintarviketeollisuudelle, kouluille, kuntosaleille ja muille julkisille organisaatioille, jossa infektiot leviävät herkästi.

Huono käsihygienia on ongelma erityisesti kehitysmaissa, mutta mikään maa ei ole tähän mennessä saanut ongelmaa täysin selätettyä. Huono käsihygienia johtuu erilaisista olosuhteista, mutta liittyy usein käytäntöihin, joita voitaisiin parantaa, mm. riittämätön pesu ja puhdistus joko veden puutteen tai käsienpesuaineen puutteen vuoksi tai suojakäsineiden käytön laiminlyönti.

ISO-standardilla pyritään parantamaan tilannetta. ISO-standardit kirjoitetaan työryhmissä, joihin on nimetty asiantuntijoita eri sidosryhmistä. Myös suomalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa standardin sisältöön. Suomessa hygienia-asiat ovat hyvin, ja voisimme olla viemässä hyviä käytäntöjämme maailmalle. Samalla voisimme varmistaa, etteivät minimivaatimukset asetu liian alas.

Lisätietoja: suvi.pasanen (at) ytl.fi
Palaa otsikoihin